Câinele gras este un câine bolnav

Așa cum obezitatea a devenit una dintre cele mai grave probleme a societății umane, la fel și la câini, aproape 40% dintre animalele noastre de companie sunt supraponderale.
Diferite studii au aratat că în SUA 61 % a populatiei, 19-40 % la pisici și 24-45% la câini sunt supraponderali sau obezi. Din păcate, proprietarii de multe ori nu-și dau seama, sau dacă o fac, aceasta nu este considerată o boală, doar un defect estetic. Situația este complicată de faptul că de multe ori proprietarul câinelui obez este supraponderal, pentru că stilul de viață și dieta lor este similară. Stăpânul hrănește câinele său așa cum se hrănește el însuși: de multe ori cu produse alimentare nesănătoase care cauzează îngrășare, însoțite de un stil de viață sedentară, mai puțin activă. Excesul de greutate poate provoca o serie de boli și în cele din urmă poate reduce durata de viață. Nimeni nu dorește să-și piardă animalul de companie prin neacordarea atenției cuvenite în ceea ce privește starea de sănătate a acestuia.


Obezitatea este o boală care necesită tratament: cu exerciții fizice, dietă sau chiar și cu medicamente. Pentru acest lucru este nevoie de un medic veterinar pentru că și dieta aleasă necorespunzător și pusă în aplicare poate provoca probleme de sănătate. Prin urmare, în cazul în care câinele dvs. este supraponderal – chiar dacă acest lucru ar fi asimptomic – este recomandat să mergeți la o clinică veterinară! Medicul veterinar nu are o sarcină ușoară când trebuie să-i explice unui stăpân supraponderal că câinele lui are probleme de greutate. De fapt, de multe ori proprietarul nici nu este de acord cu astfel de constatări, sau chiar din contra, după părerea lui câinele este în cea mai bună condiție și nu se plănge de apetitul sănătos al animalului. Cu toate acestea, proprietarii care au stabilit o dietă sau terapie pentru câinele lor cu medicul veterinar,  au început să piardă și ei din greutate, fiindcă devin mai atenți la obiceiurile lor de alimenție, în paralel cu cele ale câinelui, evitând gustările excesive și urmând împreună un mod de viață mai activ.

Cauza principală a obezității la câini și pisici este surplusul de alimentație. Faptul că aportul de enregie introdusă și folosită nu este echilibrat, adică animalul introduce mai multă sursă de energie decât are nevoie, surplusul de enregie va fi depus ca grăsime. Depunerea de grăsime  poate fi utilă și necesară în cazurile când animalul are nevoie de energie depozitată, de exemplu la urși care hibernează. Dar în cazul animalelor de companie, datorită hrănirii lor regulate, aceste surse de energie probabil nu vor fi refolosite niciodată, astfel stabilizând excesul de greutate. Obezitatea încarcă circulația sângelui, crește presiunea în articulații,  poate cauza diabet, hipertensiune și multe alte boli care în cele din urmă duc la scurtarea duratei de viață a animalului.

Obezitatea animalelor de companie este privită deja ca o problemă serioasă. Pentru proprietari răsfățarea cu mâncăruri fine înseamnă, în cele mai multe cazuri, exprimarea dragostei față de animalul lor de companie.

Primul și cel mai important pas în tratarea obezității este recunoașterea excesului de greutate. Dacă proprietarul animalului acceptă faptul și are intenția de a rezolva problema, atunci deja a și făcut primii pași spre succes. Numai în cazul în care este de acord să urmarească într-adevăr instrucțiunile medicului veterinar, sunt șanse la pierderea greutății. Evaluarea stării pacientului, cooperarea proprietarului și stabilirea unei diete corespunzatoare sunt elementele importante unei diete eficiente, prin care pacientul poate ajunge la greutatea optimă.

Este necesar să se constate starea și posibilele cauze ale obezității. Pentru evaluarea stării animalului trebuie să se stabilească mai întâi greutatea ideală, iar printr-o metodă de evaluare, condiția și măsura excesului de greutate. Apoi urmează o consultanță cu medicul veterinar în urma căruia ar trebui să fie investigate obiceiurile alimentare precedente, calitatea și cantitatea de mâncare obișnuită, numărul de mese zilnice, cine hrănește animalul, precum și condiția sănătății actuale,  prin teste clinice. Apoi este nevoie la determinarea termenului și nivelului pierderii greutății dorite. Pentru a face asect lucru, este solicitată consultarea cu un medic veterinar pentru a evita riscurile de sănătate în urma unei diete drastice. În vederea pierderii greutății, consumul de energie trebuie să fie în conformitate cu necesarul zilnic de energie. Astfel, pentru a slăbi în procent de 1.5-2.5% pe săptămână, aportul de energie trebuie redus la 60-80% din necesarul zilnic de energie. În cele din urmă, trebuie să fie definite detaliile dietei, modificarea stilului de viață și exercițiile fizice regulate.
Scopul unei cure de slăbire sigure și eficiente este reducerea grăsimii corporale, întreținerea
masei musculare, chiar creșterea acesteia, menținând în același timp sănătatea organismului. Este necesar să se determine aportul caloric zilnic de nutrienți și doza zilnică de alimente dietetice. Toți membrii familiei trebuie să fie în acord comun cu regulile curei de slăbire, să nu hrănească pe ascuns animalul. Verificați regulat greutatea animalui – o dată pe săptămână  acasă, o dată la două săptămâni la medicul veterinar – iar dacă este necesar, modificați doza de hrană.

În cazul animalelor se întâmplă des că greutatea pierdută cu succes să fie redobândită, chiar și consumând produse dietetice. Pentru a evita îngrășarea nedorită, este recomandată folosirea hranei „light”.


Caracteristicile-cheie ale hranei ideale în pierderii greutății:
a. conținut redus de grăsime
b. glucide care reduc zahărul din sânge (de exemplu malțul, tătarca), astfel scade măsura depozitării energiei, micșorând riscul obezității și al diabetului
c. bogate surse de proteine pentru a menține masa musculară în timpul slăbirii
d.
cantitatea optimă (nu prea multă) de fibre prebiotice (de exemplu fibre extracte din sfeclă  de zahăr). Cantitatea mai mare de fibre poate reduce digestibilitatea, astfel animalul nu va obține nutriția necesară, proteinele​​, vitaminele și mineralele.

e. L-carnitina este o substanță asemănătoare vitaminelor, joacă un rol esenţial în metabolismul energetic al corpului și dacă este asociată cu efort fizic, se determină o ardere mai rapidă a grasimilor, astfel ajutând în dieta de slăbire.

Dr. Berkényi Tamás

medic vetrinar Eukanuba

P&G Pet Care