închide
Dragi clienți! Cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Serviciul Clienți va fi închis în perioada 29 martie - 1 aprilie 2024 (vineri-luni). Comenzile înregistrate online vor fi pregătite pentru livrare începând cu marți, 2 aprilie. Vă mulțumim pentru înțelegere! Cu drag, echipa Petissimo

Câini mufturoși

De multe ori se poate întâmpla ca câinele se sature de hrana actuală. Și mulți stăpâni consideră că prepararea hranei pentru câine este similară cu cea a omului. Prepară mâncare gătită cu condimente, schimbă periodic hrana sau le amestecă hrana uscată cu hrana umedă.
În cazul în care prin alimentaţie variată se înţelege faptul că câinele are nevoie de mai multe şi variate substanţe nutritive, adică nu este corect a-l hrăni de exemplu exclusiv cu carne, atunci acesta este conceput corect.

Alimentația unilaterală numai cu carne poate cauza numeroase probleme de sănătate, de exemplu din cauza conținutului său redus de calciu, poate conduce chiar și la osteoporoză.
Câinii au nevoie mai ales la proteine de origine animală, lipide, carbohidrați, elemete macro și micro și vitamine. Asigurarea acestor elemente nu este simplă, din cauză că trebuie asigurat necesarul, dar nu este permisă supradozarea. Supradozarea unelor vitamine – A, D, E, K – poate cauza diferite boli, iar supradoza de glucide și lipide poate provoca obezitate. Totodată, lipsa grăsimilor sau proteinelor poate genera disfuncțiuni în organism.
Prepa
rarea unei hrane corespunzatoare acasă pentru câini nu este un lucru atât de simplu. Din fericire deja există nenumeroase hrane pentru câini pe piață care conțin elementele nutritive necesare și bine calculate, dintre care stăpânul câinelui trebuie să aleagă numai o dată cu atenție care va fi portivi pentru câinele său.
Dacă a găsit hrana potrivită, nu mai trebuie să se îngrijoreze pentru nutriția zilnică corespunzatoare a câinelui. Nutriția completă înseamnă că mâncarea conține toate elementele necesare de care are nevoie câinele. Asta nu înseamnă că schimbarea periodică a hranelor este corectă numai pentru diversitatea nutriției.

Din contra! Dacă digestia câinelui nu arată nici un semn disfuncțiune, prin schimbarea hranei poate schimba situația și digestia câinelui se poate înrăutăți.

Se cunoaște că unele procese ale digestiei sunt executate prin ajutorul unor bacterii folositoare, numite probiotice. Administrarea bruscă a unui nou aliment poate cauza diaree sau alte probleme digestive. Deci, este recomandat hrănirea câinelui în mod constant cu alimente bine cunoscute și obișnuite.

Câinii nu seamănă cu oamenii, nu doresc răsfățare culinară, fiindcă satisfacerea consumului necesar de nutriție și energie a câinilor sunt dictate de către instinctele lor. Asta nu înseamnă că câinii nu pot să prefere un gust. Se știe că avantajează gustul lipidelor, proteinelor și gustul sărat, dar mai puțin gustul cel dulce, deși se pot obișnui cu ciocolata, de exemplu, prin răsfățare sau recompensă.
Prin urmare, câinii acceptă și hrane mai putin nutritive (cu un conținut mai scăzut de proteine), dacă gustul acestora le place, de exemplu dacă mâncarea este sărată. De aceea este datoria și sarcina stăpânului să aleagă o hrană cu conținut nutritiv corespunzător pentru câinele lui și nu pe hrana aceea care are un gust plăcut, dar care nu conține destule elemente nutritive pentru câine. Să nu lăsați alegerea hranei la câinele dvs. care probabil va alege după miros sau gust plăcut, fără să știe conținutul nutrițional al hranei.

Acceptarea unei hrane este influențată de către mai mulți factori:
ingrediente analitice: mai mult conținut de proteine, mai ales uleiuri și grăsimi
condimente: sare sau gust de ficat, pește, mirosul bucățelelor de hrană: în general nu este atât de preferată hrana uscată față de hrana umedă (a cărei termen de garanție în general este mai redusă), iar în funcție cât de ușor le pot mânca hrana respectivă, sunt importante și forma și dimensiunile hranei.
Unii câini trebuie obişnuiţi/învăţaţi să mănânce un anumit tip de hrană.

În timpul în care câinele trăiește liber în sălbăticie, el știe de ce are nevoie: când îi e foame, vânează și consumă numai atâta carne de cât are nevoie. De exemplu, mănâncă și stomacul unei păsări cu tot conținutul acestuia, împreună cu fibrele vegetale sau semințele de cereale aflate în acel stomac, astfel câinele obține proteinele, lipidele, fibrele, vitaminele și toate elementele necesare pentru nutriția lui sănătoasă. Iar dacă câinele nu ar avea posibilitatea să primească toate aceste elemente nutritive necesare, fiindcă, de exemplu și în mod firesc, nu este lăsat să vâneze între găini din gradina noastră sau a vecinului, atunci proprietarul trebuie să-i asigure câinelui său toate aceste nutrienți prin mâncare preparată acasă sau cel cumpărată.
Este datoria stăpânului să-și aleagă o hrană cu compoziție adecvată pentru câinele său.

Dr. Berkényi Tamás - medic veterinar, EUKANUBA