închide
Dragi clienți! Cu ocazia sărbătorilor pascale catolice, Serviciul Clienți va fi închis în perioada 29 martie - 1 aprilie 2024 (vineri-luni). Comenzile înregistrate online vor fi pregătite pentru livrare începând cu marți, 2 aprilie. Vă mulțumim pentru înțelegere! Cu drag, echipa Petissimo

Cine nu dorește să aibă un câine deștept?

Toți ne dorim un câine destept și ascultator.
Mai ales la căței, este foarte important ca câinele să se întâlnească cât mai devreme cu regulile de bază și să le învețe, ca să se acomodeze cât mai repede în mediul lui nou sau în viața și familia stăpânului, să devină sociabil și să nu provoace necazuri. Pentru că nimeni nu dorește un caine rău, neastamparat sau periculos.
Capacitatea de însușire a informațiilor are un rol semnificativ la câini de lucru, de exemplu, la câini detectivi, la câini însoțitori
de nevăzători, câini de salvare sau la câini pregatiţi pentru rezolvarea altor sarcini speciale.
Dar oare de ce depinde abilitatea de a învăţa rapid la un câine? Oare va fi cuminte și va urmări instrucțiunile sau va fi neascultator? Va fi un prieten sau un câine cu probleme? Va fi capabil să lucreze eficient, sau  va fi nepotrivit pentru îndeplinirea orcărei sarcini ca câine de lucru?


Capacitatea de învățare depinde de mai mulți factori.
Știm că sunt rase care sunt mai ușor de dresat și rase care sunt mai autonome. Din același cuib pot ieși căței mai mult sau mai puțin inteligenți. Deci, genetica joacă un rol important.
Bineînţeles capacitatea şi metodele de dresare a stăpânului pot fi factori la fel de definitorii. Unii proprietari, printr-o educație consecventă, au succes și în cazul dresării unui câine care învață mai lent, iar alții, prin utilizarea unor metode incorecte, doar înrăutățesc tot comportamentul sau personalitatea unui câine care percepe mai repede.

Azi, deja știm că calitatea nutriției are un rol vital în dezvoltarea sistemului nervos,
implicit și în formarea abilităților de învățare. În ultimii ani a intrat în centrul atenției o așa-numit „acid gras inteligent”, cu denumirea științifică acid docosahexaenoic (ADH), despre care a fost demonstrat că poate îmbunătăţi capacitatea de învățare.

Dar ce este de fapt acest ADH?
Acidul docosahexaenoic (ADH) este un acid gras polinesaturat de tip omega 3, care există în mod natural în organismul uman, cu precădere în cortexul cerebral, în membranele centrelor de comunicație sinaptice, în fotoreceptorii retinei și mitocondrii. ADH este unul dintre principalii acizi din uleiul de pește și poate fi intalnit și în unele uleiuri vegetale.  Sunt esențiali pentru buna desfășurare a proceselor cognitive (performanța creierului și a memoriei) și a functiei comportamentale.
În ultimii ani, mai multe studii au demonstrat deficitul ADH-ului modifică metabolismul de dopamină și serotonină în creierul rozătoarelor și purceilor. S-a demonstrat că ADH-ul are rol inportant în organismul uman la procesul de învățare și dezvoltarea  abilităților perceptive, a atenției și motivaței din copilărie. Acești copii care au fost hraniţi cu lapte bogat în ADH, la examinarea sistemului nervos – în prelucrarea informațiilor și rezolvarea problemelor -  au avut rezultate mai bune , decât cei care au fost hrăniți cu alimente cu conținut redus de ADH.
Acidul docosahexaenoic (ADH) este esențial pentru creșterea și dezvoltarea funcțională a creierului la sugari. In prezent, este considerat atât de important pentru creier și dezvoltarea ochilor,
încât ADH  este inclus în cele mai multe formule pentru sugari.
Testele executate la animale la fel au demonstrat că puii, care s-au nascut de la mame care au avut mai mult ADH în organismul lor în timpul sarcinii, au fost mai ușor de dresat. Prin urmare, putem trage și noi concluzia că efectul ADH-ului are rol și mai târziu.
În cazul femelelor gestante asigură dezvoltarea normală fetală. ADH-ul matern este deosebit de important în ultimul trimestru al sarcinei, din punct de vedere al dezvoltării puilor, iar mai târziu în alăptarea lor sănătoasă. După naștere, ADH -ul din laptele matern este introdus direct în organismul tânăr și este esențial în dezvoltarea sistemului nervos, a creierului și a ochilor.
La animalele tinere, ADH –ul este produs deja și în ficat, dar nu în cantitate suficientă pentru o dezvoltare optimă a sistemului nervos, de aceea suplimentul ADH-ului este foarte important pentru animale tinere. De
asemenea, ADH este necesar pentru menținerea în formă și funcționarea normală a creierului și la animale mature sau bătrâne de companie. Includerea ADH –ului în dieta animalelor îmbunătățește capacitatea de învățare ale acestora, întrucât deficiențe de
ADH sunt asociate cu deficite în procesul de învățare.
ADH-ul este prezent în pește (somon, ton, macrou) și laptele matern, iar într-un un nivel scăzut în carne și ouă.
La gama EUKANUBA sunt dovedite științific că alimentele Eukanuba au un efect benefic asupra abilității de învatare și asupra sistemului nervos,  datorită continutului mare de ADH.

Dr. Berkényi Tamás – medic veterinar, EUKANUBA