Cum să alegem așternutul potrivit pentru pisici?

Având o pisică ca animal de companie, veți avea cu siguranță nevoie de așternut și litieră. Mulți nu știu la ce trebuie să fie atenți în legătură cu litiera pisicii, și nici nu mai vorbim de multitudinea de așternuturi dintre care este greu să alegeți de ceea ce aveți nevoie.

Ce fel  de așternuturi există

Clasificarea se bazează de cele mai multe ori pe capacitatea de aglomerare. Sunt diferențiate nisipurile aglomerante și cele neaglomerante. Cele aglomerante formează bulgări mici când sunt expuse la umezeală, iar cele neaglomerante, cunoscute sub numele de nisipuri absorbante, absorb umezeala, dar nu se aglomerează.

La cele aglomerante, dacă mineralele sunt de înaltă calitate, preferabil bentonitul, atunci formarea bulgărilor este rapidă,de dimensiuni mici și puternice. Este foarte important și capacitatea de reținere a mirosurilor, a umezelii și cât sunt de antibacteriale, și de cantitatea de praf conținut încă nu am vorbit.  La așternuturi aglomerante este bine să eliminați bulgării și fecalele odată sau de două pe zi, deci folosirea așternuturilor aglomerante necesită îngrijire. În schimb un așternut din bentonit de calitate superioară de 5 L este suficient chiar 30 zile, deoarece în această perioadă trebuie înlocuit doar cantitatea eliminată.

La așternuturi neaglomerante ingredientele, silicagel, rumeguș, celuloză și stânca, nu se aglomerează, doar absorbă umezeala și mirosurile neplăcute, astfel asigurând mediul igienic.  Sunt diferențe mari dintre așternuturi în funcție de calitatea acestuia. Un așternut de înaltă calitate pe bază de sepiolită sau attapulgină reține umezeala și mirosurile neplăcute chiar 7-12 zile. Avantajul așternuturilor absorbante este faptul că în această perioadă nu trebuie să vă ocupați de nisip, ci doar la sfârșitul perioadei trebuie să aruncați tot la gunoi.

Poate fi important și ambalajul și împachetarea. Ambalajul poate fi din hârtie, hârtie mai puternică, folie de plastic slab sau mai rezistent sau chiar în cutie de carton. Dacă transportați des așternutul, atunci merită să vă alegeți unu împachetat într-o folie mai rezistentă sau care se poate resigila. Pentru mulți contează ambalajul, având o gamă largă de așternuturi puteți alege ceea ce vă place cel mai mult. Pachetul este important și din punc de vedere a prețului, de obicei ambalajele mai mari au un preț unitar mai mic.

Din ce pot fi fabricate așternuturile:

Cele mai frecvente ingrediente la așternuturi aglomerante sunt:

bentonitul

diatomitul

Cele mai frecvente ingrediente la așternuturi neaglomerante sunt:

attapulgina

sepiolită

zeolit

silicagel

pelete din lemn

hârtie (celuloză)

Cum să identificăm așternutul de calitate înaltă de cea slabă

Neutralizarea mirosurilor

Durata de reținere a mirosurilor neplăcute și modul în care reține mirosurile. Așternutul poate reține mirosurile neplăcute sau poate acoperi cu un parfum sau poate neutraliza cu dezinfectante naturale sau artificiale.

Praf

Cantitatea de praf și murdărie existentă în așternutul respectiv. Cu cât este așternutul mai curat cu atât este mai bun, deoarece astfel murdăria nu se lipește de blana pisicii și nu murdărește casa.

Greutate

Cu cât este mai ușor cu atât mai bine, cu privire și la transport. Greutatea defapt nu ne spune multe despre calitatea așternutului, pentru că capacitatea de absorbție este măsurată în funcție de volum. Desigur, fiecare materie primă are densitatea specifică medie. De exemplu, o unitate de bentonită este, în general, mai greu decât o unitate de attapulgit sau sepioit.

Capacitatea de absorbție

Cantitatea de umezeală pe care poate absorbi așternutul. Acesta este de obicei exprimat în procente, de exemplu 200%. Asta înseamnă că 1L de așternut poate absorbi 2L de umezeală.

Aglomerare/rezistență

Cu cât formează bentonitul bulgării mai repede, mai mici și mai tari cu atât este mai de calitate. La așternuturile neaglomerante este mai important rezistența la umiditate, adică cât timp poate să reziste așternutul la umiditate și cât de repede începe să se dezagregeze.

Caracteristici ecologiece

Este important ca așternutul să fie făcut din ingrediente naturale, să nu conțină dezinfectant artificial și dacă se poate, să se degradeze natural.

Prezentare

Pentru mulți dintre noi este important felul în care arată așternutul. Contează pachetul, dar și culoarea nisipului după desfacere.

Cum să obișnuim pisica cu folosirea așternutului

Din fericire pisicii învață ușor după asociere. Repetă mișcările repede la care poate asocia o experiență plăcută. De aceea nu trebuie să pedepsiți pisica dacă și-a făcut treburile într-un loc nepotrivit, ci pur și simplu trebuie învățat. Dacă pisica și-a făcut treburile înafara litierei, atunci este bine să adunați și să îngropați în așternut, pentru că o să fie mirosit de pisică și își va da seama singură că acela este locul potrivit pentru aceste lucruri. În faza de acomodare, hrăniți pisica periodic, aproape de litieră. La 20 min de la hrănire pisica v-a simți nevoia să-și facă treburile, așa că atunci trebuie să-i arătați litiera. După fiecare folosire a litierei puteți oferi o recompensă sau jucăria preferată, astfel se va acomoda mai ușor cu folosirea litierei. Cu timpul puteți hrăni pisica tot mai departe de litieră.

În primele luni este bină să folosiți așternuturi mai moi,  ca să fie mai blând la lăbuțe. Mai târziu puteți încerca diferite așternuturi, până găsiți unul potrivit pisicii: aglomerant sau neaglomerant, parfumat sau nu, cu particule de diferite mărimi, sau fabricate din diferite ingrediente.

 

Locul ideal pentru litieră

Asigurați-vă că litiera este într-un loc unde pisica se poate retrage să-și facă treburile, nu merită să lăsați litiera într-un spațiu deschis. Este important să fie departe de culcușul și de bolul pisicii. Este idela un colț mai retras în camera de zi, sau în toaletă, dar și acolo dacă se poate lângă perete.

Este important de știut, că prin folosirea litierei putem preveni diferite boli. Și datorită acestui fapt este foarte imporant să folosim un așternut de calitate, pentru că este important să păstrăm sănătatea pisicii și astfel să menținem casa igienică.

 

Folosirea așternutului

Așternuturile trebuiesc folosite diferit în funcție de tipul și calitatea acestuia.

Așternut aglomerant

Umpleți tava într-o grosime de 5-7 cm cu așternut aglomerant. Așternutul în cazul excrementelor lichide și solide v-a începe să se aglomereze. Aceste bulgări pot fi îndepărtate cu ușurință cu lopata de gunoi. Bulgării eliminați puneți în coșul de gunoi, și înlocuiți cantitatea îndepărtată cu nisip nou. Așternutul în funcție de tipul și calitatea trebuie schimbată odată la 20-30 zile. La schimbarea așternutului este bine dacă spălați bine litiera cu apă, dar să nu folosiți dezinfectante puternice, pentru că poate irita pisica. Așternutul încă nefolosit trebuie păstrat în loc uscat.

Un video scurt despre folosirea așternuturilor aglomerante:

 

Așternuturi neaglomerante

Umpleți tava într-o grosime de 3-4 cm cu așternut neaglomerant. În cazul în care folosiți un așternut cu capacitatea de absorbție ridicată, de neutralizarea mirosurilor și rezistent la umezeală atunci nu trebuie să faceți nimic special cu așternutul timp de 5-14 zile, depinzând de tipul așternutului folosit. După această perioadă trebuie schimbat nisipul în totalitate. Așternutul folosit puneți în gunoi. La schimbarea așternutului este bine dacă spălați bine litiera cu apă, dar să nu folosiți dezinfectante puternice, pentru că poate irita pisica. Așternutul încă nefolosit trebuie păstrat în loc uscat.

Un video scurt despre folosirea așternuturilor neaglomerante:

 

De ce nu folosește pisica litiera

Din păcate pisica nu ne va da un răspuns la această întrebare, dar există câteva opțiuni posibile. Dacă pisica nu vrea să folosească litiera atunci probabil s-a schimbat ceva în viața sa. Cea mai frecventă opțiune este faptul că litiera nu este destul de curată. Mai poate fi din cauza schimbării locului litierei, care poate să-i pară prea aglomerată sau spațiul prea deschis. Mai poate fi și din cauza schimbării așternutului, care poate conține o cantitate prea mare de dezinfectant artificial.  De asemenea este posibil ca respingerea litierei să fie treptată, ceea ce face ca rezolvarea problemei să fie mai dificilă. Mai poate fi din cauza altercației cu un alt animal, sau sosirea unui musafir sau un nou membru al familiei. Dacă pisica are o vârstă mai înaintată, atunci incertutidinile pot juca un rol mult mai important. Dacă ați testat și încercat toate opțiunile enumerate mai sus, și tot nu găsiți răspuns la această întrbare atunci merită să contactați medicul veterinar. Este posibil să stea o boală, o infecție în spatele acestei probleme.