Hrănirea câinelui sterilizat

Castrarea este o intervenție adesea recomandată de către medicii veterinari. Cu toate acestea, proprietarii au adesea îndoieli și temeri în legătură cu operația și consecințele acesteia. Sterilizarea este utilă în cazul animalelor care nu sunt ținute pentru a se reproduce.

Să vedem care sunt principalele argumente pro și contra!
Scopul principal al castrării este prevenirea nașterii animalelor nedorite, reducerea animalelor  vagabonzi  și pentru a-și înceta comportamentul  neplacut din sezonul de împerechere. Prin sterilizare pot fi reținuți masculii de la cățele  și poate fi suprimat comportamentul agresiv al masculilor în sezonul de împerechere,  se poate menține curățenia  locuinței și a mobilierului din locuință.

Este important de știut că prin sterilizare se poate preveni apariția mai multor boli, cum ar fi și cancerul de sân la animale. În mod evident, este eliminat riscul inflamației uterine purulente care este des întâlnită la câini mai în vârstă, iar o intervenție chirurgicală este mai riscantă la un animal bătrân, decăt în cazul unui animal mai tânăr. După castrare nu ne amenință  nici riscul cancerului ovarian sau uterin. Castrarea este benefică pentru masculi pentru a preveni cancerul testicular și alte boli ai prostatei.

Cu toate acestea, riscurile intervenției chirurgicale nu ar trebui să fie ignorate. Ca la orice intervenție chirurgicală, puteți primi informații detaliate din partea medicului veterinar ca să fie eliminat orice factor de risc al anesteziei. La o clinică veterinară echipată corespunzator, intervenția chirurgicală efectuată de un medic veterinar are un risc foarte scăzut, la o vârstă fragedă vindecarea este mai rapidă, astfel animalul va suporta mult mai ușor urmele operației. În cazuri nesigure, tabletele contraceptive pot oferi o soluție temporară, cu toate că o astfel de decizie trebuie să fie în primul rând responsabilitatea medicului veterinar.

Concepție greșită, fără bază, în rândul proprietarilor că înainte de sterilizare trebuie lăsat animalul să naște măcar o dată. Dar de fapt, sterilizarea este indicată la o vârstă fragedă, chiar înainte ca animalul să atingă vârsta matură.
Proprietarii care se tem de sterilizarea animalului, de obicei au ca argument schimbarea comportamentului animalului și posibilitatea obezității ce poata să apare în urma intervenției chirurgicale. Câinele, cu toate acestea, nu va fi nefericit dacă nu va cunoaște bucuriile părintești, la fel  de jucăuș și activ va rămâne ca înainte de sterilizare. Obezitatea în urma castrării poate fi evitată prin reducerea cantității de hrană. Câinele care este ținut în casă, nu poate fi hranit ca și câinii de lucru, cu mâncare care are un conținut ridicat de energie. Dacă suntem conștienți de pericolele obezității, le putem preveni cu atenția cuvenită și cu o dietă adecvată, dacă este necesar, cerând și ajutorul experților și medicilor veterinari. Există pe piață diferite alimente de înalta calitate, bogate în energie, exclusiv pentru animale sterilizate, disponibile numai în magazine de specialitate sau în cabinete veterinare.

În cazul în care doriți să alegeți alimentul potrivit, merită să cereți sfatul unui medic veterinar, imediat după intervenția chirurgicală, pentru a preveni obezitatea, respectiv și în cazul în care câinele s-a îngrășat deja.
Scopul unei cure de slăbire sigure și eficiente este reducerea grăsimii corporale, întreținerea masei musculare, chiar creșterea acesteia, menținând în același timp sănătatea organismului. Este necesar să se determine aportul caloric zilnic de nutrienți și doza zilnică de alimente dietetice. Toți membrii familiei trebuie să fie în acord comun cu regulile curei de slăbire, să nu hrănească pe ascuns animalul. Verificați regulat greutatea animalui – o dată pe săptămână  acasă, o dată la două săptămâni la medicul veterinar – iar dacă este necesar, modificați doza de hrană.


Și nu uitați: nu neglijați importanța excercițiilor fizice regulate atât din partea câinelui, cât și proprietarului său!
În cazul animalelor se întâmplă des că greutatea pierdută cu succes să fie redobândită, chiar și consumând produse dietetice. Pentru a evita îngrășarea nedorită, este recomandată folosirea hranei „light”.

Caracteristicile-cheie ale hranei ideale în pierderii greutății:
a. conținut redus de grăsime
b. glucide care reduc zahărul din sânge (de exemplu malțul, tătarca), astfel scade măsura depozitării energiei, micșorând riscul obezității și al diabetului
c. bogate surse de proteine pentru a menține masa musculară în timpul slăbirii
d. cantitatea optimă (nu prea multă) de fibre prebiotice (de exemplu fibre extracte din sfeclă  de zahăr). Cantitatea mai mare de fibre poate reduce digestibilitatea, astfel animalul nu va obține nutriția necesară, proteinele​​, vitaminele și mineralele.
e. L-carnitina este o substanță asemănătoare vitaminelor, joacă un rol esenţial în metabolismul energetic al corpului și dacă este asociată cu efort fizic, se determină o ardere mai rapidă a grasimilor, astfel ajutând în dieta de slăbire.

Concluzia este că o sterilizare efectuată la o vârstă corespunzătoare în condiții profesionale are efecte pozitive în ceea ce privește animalul, cât și stăpânul său.  Astfel, în urma unei sterilizari la vârstă tânără putem evita o serie de boli grave, respectiv poate fi redus în mod semnificativ riscul apariției unor boli obstetrice.

Dr. Berkényi Tamás

medic vetrinar Eukanuba