Hrănirea câinilor de lucru

Performanța unui câine de lucru este, în principiu, determinată de competențele sale înnăscute, dezvoltate în timpul sesiunilor de antrenamente și de obiceiurile alimentare.
În urma executării unui program de exercitii fizice, câinele va fi capabil la îndeplinirea sarcinilor cerute, doar că pentru atingerea condiției necesare are nevoie
de alimentație nutritivă adecvată și energie suficientă. Pentru elaborarea produselor alimentare pentru câini este indispensabilă o pregatire profesională, cunoscându-se caracteristicile fiziologice ale câinilor de lucru, precum și informații esențiale despre nutrienții necesari.
Cerințele principale pentru alimentația câinilor de lucru este de a atinge și a menține condiția și starea ideală a sănătății. Condițiile prealabile pentru cea mai bună performanță sunt: aspect fizic perfect, organe sănătoase, condiție
fizică corespunzătoare și masă musculară cu multă energie.


Blana și pielea animalelor are rolul de protecție și reglare a temperaturii corpului. Știm bine încă din 1994 – când au apărut primele publicații despre rolul și proporția optimă ale acizilori grași -  că raportul ideal al acizilor grași de Omega 6 și 3 în alimente ajută la starea, funcţionarea  sănătatoasă a pielii și a părului, reduce riscul de inflamații. Știm, de asemenea, că proteinele de origine animală de înaltă calitate joacă un rol important în funcționarea  și dezvoltarea adecvată a pielii și a părului.
Câinii de lucru sunt adesea în situații dificile, lucrează în condiții meteorologice nefavorabile, când starea perfecta a pielii și a blanei este vitală. Condiția blănii și a pielii poate fi îmbunătățită prin folosirea produselor alimentare de calitate.
Pentru câini, munca grea poate fi un factor de stres care s
ă ducă la probleme digestive – diaree.

Studiile efectuate la câini expuși la executarea unor sarcini enorme au demonstrat o permeabilitate mai intensă și necroză la
peretele gastro-intestinal (acoperind o distanță de 1700 km, în 10-12 zile, în condiții meteorologice sub punctul de congelare).
La nutriția câinilor de lucru pulpa de sfeclă de zahăr este benefică.
Este cunoscut
faptul că în procesul de digestie a pulpei de sfeclă se formează  acizi grași care sunt surse de energie celulelor endoteliale. Astfel se îmbunătățește capacitatea de absorbție a celulor endoteliale, absorbția elementelor nutritive, condiția intestinelor și a fecalei , ceea ce reduce simptomele gastro-intestinale cauzate de stres.
Au efecte la fel de bune și fibrele alimentare prebiotice, precum și oligo-fructosaharidele care ajută la
creșterea bacteriilor gastro-intestinale, reducând dezvoltarea agenților patogeni în intestine.
Mușchii bine dezvoltați și plin
i de energie sunt esențiali pentru munca fizică intensă.

Câinii au trei tipuri de mușchi:
Mușchi netezi care controlează organele interne
Mușchi cardiaci care alcătuiesc țesutul cardiac
Muțchi striați sau scheletați care alcătuiesc restul.
Câinele își poate controla toți mușchii scheletului, care pot fi contractați sau relaxați după voință. Unii dintre acești mușchi sunt
rapizi, ideali pentru muncă fizică de scurtă durată, alții sunt mai lente, dar
mai eficiente pe termen lung. Metabolismul celor două tipuri de mușchi, aprovizionarea lor cu energie și sânge diferă de la unul la celălat.

În functie de calitatea fibrelor și cantitatea mesei musculare, distingem două tipuri de mușchi: de tip II. sau mușchi albi, mai bogați în fibre și de tip I. sau mușchi roșii, mai puțin bogați în fibre musculare.

Fibrele musculare sunt alcătuite la rândul lor din filamente și se grupează în mănunchiuri mai mari, numite miofibrile. După caracteristicile fibrelor musculare distingem diferite tipuri de mușchi:

Viteza:

Mușchii albi sau de tip II. – se contractează mai rapid, sunt mai predispuși la oboseală decât mușchii roșii sau de tip I., al căror capacitate de lucru este mai lentă, dar constantă.

Mușchii albi care asigură mișcarea rapidă a câinilor, au o bună aprovizionare cu sânge, sunt puternici, rapizi, dar mai predispuși la oboseală. Principala sursă de energie a acestor mușchi sunt glucidele care
se depun sub formă de glicogeni.

Mai mult de jumatate, 57% a corpului și 80-100% din mușchii ai ogarilor sunt mușchi albi, în timp ce la greutatea altor rase de câini aproximativ 43% sunt mușchi, din care 20-80% sunt mușchi roșii.

Ogarii pot avea o viteză de 54km/h, adică 500 de metri în timp de 33 secunde.


Persistența:
Mușchii de tip I. sau mușchii roșii sunt mai lenți, capabili la contracții mai puțin puternice, dar mai persistenți și mai puțin predispuși la oboseală, capabili la mai mult efort fizic pe termen lung.
Câinii antrenați la performanțe
pe distanță lungă sunt capabili la efectuarea unei distanțe de 1700 de kilometri în 10-12 zile în condiții meteorologice sub punctul de congelare.


Majoritatea raselor de câini au ambele tipuri de muschi cu diferite proporții, acest lucru le face potrivite la rapiditate diferită și performanță de durată.

Munca efectuată în condiții dificile înseamnă o sarcină serioasă pentru câini. Antrenamentul este foarte important, dar nu trebuie să uitam
de dieta corespunzătoare din cauza solicitării mari.

Specialiștii au
studiat efectul pe care o are compoziția hranei la performanța câinilor care lucrează în circumsatnțe extreme.
Unii dintre câini erau hrăniți printr-un nutriment care conținea 32% proteine și 21% grăsimi (Eukanuba Working & Endurance), iar ceilalți printr-un nutriment cu conținut mai scăzut de proteine și grăsimi. Acest studiu a demonstrat în mod clar că performanța câinilor hrăniți cu nutriment care avea un conținut mai ridicat de proteine și grăsimi era mai bun, decât
al celor hrăniți cu nutriment cu conținut mai scăzut de proteine și grăsimi. Conținutul ridicat de grăsime este necesar pentru efortul fizic pe termen lung.

Precondiția efortului fizic corespunzător este buna funcționare a sistemului nervos. În 2004, Eukanuba a confirmat că ADH (acid decosahexaenoic) are efect benefic asupra abilităților de învățare a câinilor. Testele au demonstrat că abilitățile de învățare a puilor hrăniți cu nutriment bogat în ADH erau mai bune, decât ale puilor hrăniți cu
hrană mai scazută în ADH.

Leziunile
care pot să apară în urma muncii constituie o ameninţare serioasă pentru câini. O parte a leziunilor nu poate fi calculată, cu toate acestea, mai multe studii au arătat că la câinii ținuți pe o hrană cu conținut ridicat de proteine, șansa leziunilor era mai scăzută. Nutriția mai bogată în proteine are efecte benefice asupra compoziției și cantității de sânge.

Rolul adulmecării la câini este foarte important în efectuarea unei sarcini. Este bine cunoscut și faptul că mirosul câinilor este destul de dezvoltat.  Creierul câinilor are de 40 de ori mai mulți neuroni olfactivi în comparație cu oameni. Mulțumită epiteliului lor de 18-150 cm2, care la oameni este de numai 2-4 cm2, mirosul câinilor este de 10000 de ori mai sensibil, decât al oamenilor.

Într-un studiu
au testat capacitatea olfactivă a unor câini de lucru (câini adulți de rasă Setter Englez). S-a constatat că performanța olfactivă era mai bună la câinii hrăniți cu nutrimente care conțin acizi grași nesaturați, decât a celor care au mâncat hrană cu conținut de acizi grași saturați. Motivul poate fi faptul că acizii grași influențează proprietățile membrane celulare, conținutul de apă al celulelor. Conținutul de apă al celulor scade datorită acizilor grași saturați, în urma căruia funcționarea celulor se poate degrada. De aceea este important conținutul de acizi grași nesaturați în hrana animalului.

Mai demult se presupunea alimentele bogate în grăsimi predispun la șoc de căldură, dar acest lucru nu a fost dovedit știintific. De fapt, există rezultate care au arătat exact că temperatura corpului câinilor hrăniți cu nutrimente care nu conțin multe grăsimi era mai înaltă în cursul efortului fizic, decât ai celor hrăniți cu mai multe grăsimi, fiindcă conținutul ridicat de grăsime ajută la efort fizic.


Pe baza acestor rezultate, hrana câinilor de lucru trebuie să conțină urmatoarele
:
Proteine de origine animale și de înaltă calitate: 24-30%
Grăsimi care au un conținut ridicat de acizi grași nesaturați
ADH
Carbohidrați de înaltă calitate, ușor digerabili

Fibre probiotice

Sulfat de condroitină și glucosamină pentru protecția articulațiilor


Pentru o performanță extraordinară, câinii de lucru necesită produse nutritive corespunzătoare nevoilor lor, compuse cu multă atenție, cum ar fi și Eukanuba Working & Endurance.

 

Dr. Berkényi Tamás

medic veterinar

Eukanuba