Hrănirea câinilor de vânătoare

Nu există nici o îndoială în rândul vânătorilor că alimentația câinelui de vânatoare joacă un rol important din punct de vedere al vitalității și dezvoltării sănătoase a câinelui.
Este bine cunoscut rolul important al proteinelor de înaltă calitate, grăsimii, carbohidranților, mineralelor și al vitaminelor. De multe ori se poate auzi despre rolul cantitățatii optime și proporționarea corectă a substanțelor nutritive.

Întrebarea este că performanța câinelui de vânătoare poate fi afectată de către produsele alimentare? Pentru a primi un răspuns la această întrebare, au fost efectuate studii interesante.

(Davenport G, Kelley R, Alton E, Leptine A: Effect of Diet on hunting Performance of English Pointers, Veterinary Therapeutics Vol 2,No1, Winter 2001)


În acest studiu au fost implicați 23 de câini, împărțiți în două grupe. Fiecare grupă era hrănită cu alimente diferite în timpul sezonului de vânătoare (noiembrie - februarie). Au investigat dacă există vreo diferență între performanța de vânătoare a celor două grupuri.
Prima grupă a primit hrană „standard” obisnuită, iar a doua grupă a primit hrană pentru câini de lucru, așa numită nutriment „performance”. Cele două feluri de hrane erau furnizate  în saci fără etichete.
Câinii
au fost repartizați aleatoriu și instruiți timp de două luni înainte de testare. Apoi, în timpul sezonului de vânătoare, a fost înregistrat durata de vânătoare, performanța fiecarui  câine și condițiile care a putut afecta comportamentul lor.
Toți câinii au fost perfect sănătoși în durata studiului.
Câinii hrăniți cu aliment „performance” și-au menținut greutatea pe întreaga durată a sezonului de vânătoare, starea lor fizică era mai bună decât a grupei standard și au avut rezultate proeminente față de câinii hrăniți cu mâncare obișnuită: 2,49 pasăre/ oră, în timp ce grupul standard a găsit 1,55 pasăre/ oră.
Acest studiu
a demonstrat în mod clar performanța și starea de lucru a câinilor hrăniți cu hrană bogată în proteine ​​și grăsimi în timpul vânătorii a fost mai bună, decât celor hrăniți cu hrană mai scăzută în proteine ​​și grăsimi.

Conținutul ridicat de grăsime este necesar pentru păstrarea condiției pe termen lung . Nutrimentele „performance” au un conținut mai ridicat de grăsime, asigurând mai multă energie la doze mai mici de zi cu zi. La fel de important este digestibilitatea ridicată.


Mai demult se presupunea alimentele bogate în grăsimi predispun la șoc de căldură, dar acest lucru nu a fost dovedit științific. De fapt, există rezultate care au arătat exact că temperatura corpului câinilor hrăniți cu nutrimente care nu conțin multe grăsimi era mai înaltă în cursul vânătorii, decât ai celor hraniți cu mai multe grăsimi, fiindcă conținutul ridicat de grăsime ajută la efort fizic.

Rolul adulmecării la câini este foarte important în efectuarea unei sarcini. Este bine cunoscut și faptul că mirosul câinilor este destul de dezvoltat.  Creierul câinilor are de 40 de ori mai mulți neuroni olfactivi în comparație
cu oamenii. Mulțumită epiteliului lor de 18-150 cm2, care la oameni este de numai 2-4 cm2, mirosul câinilor este de 10000 de ori mai sensibil, decât al oamenilor.

Într-un studiu au testat capacitatea olfactivă a unor câini de lucru (câini adulți de rasă Setter Englez). S-a constatat că performanța olfactivă era mai bună la câinii hrăniți cu nutrimente care conțin acizi grași nesaturați, decât a celor care au mâncat hrană cu conținut de acizi grași saturați. Motivul poate fi faptul că acizii grași influențează proprietățile membrane celulare, conținutul de apă al celulelor. Conținutul de apă al celulor scade datorită acizilor grași saturați, în urma căruia funcționarea celulor se poate degrada. De aceea este important conținutul de acizi grași nesaturați în hrana animalului.

Toate acestea sugerează că calitatea unui produs alimentar influențează în mod evident performanța câinilor de vânătoare.

Dr. Berkényi Tamás

medic veterinar

Eukanuba