Leucemia felina (FeLV)

Boala nuprezinta riscuri pentru om.

Infectiile cu sindromul leucemic sunt responsabile de un numar apreciabil al deceselor in randul pisicilor. Virusul prevaleaza intre felinele domestice, dar poate fi gasit suficient de des si intre cele care nu au stapan.
Exista trei tipuri de leucemie care afecteaza pisicile:
- FeLV-A, forma deosebit de grava care intervine la aproape toate pisicile infectate si care duce la probleme deosebit de grave din punct de vedere al imunitatii
- FeLV-B, forma ce intervine la aproximativ 50% din pisicile domestice infectate cu virusul leucemiei, si care cauzeaza tumori si alte probleme necontrolate ale tesuturilor
- FeLV-C, forma ce intervine la aproximativ 1% din pisici, si care cauzeaza, din fericire, doar anemii severe, care sunt cel putin mai usosr de intretinut decat problemele aparute in celelalte doua cazuri

Care sunt siptomele?
In faza initiala sunt prezente febra si apatia, dar manifestarile si consecintele bolii apar peste cateva luni sau chiar ani. Principalul efect asupra organismului este afectarea celulelor albe ale sangelui (leucocitele), ceea ce inseamna ca pisica nu mai este capabila sa lupte impotriva infectiilor. Ca rezultat, FeLV, ca si alte virusuri care afecteaza felinele, produce semne clinice diverse: infectii de toate tipurile, slabire, febra, letargie, simptome nervoase (cum ar fi incoordonare in mers). Anemia este constanta si se exprima prin letargie, slabiciune si paloarea mucoasei gingivale si a limbii. Actiunea virusului asupra sistemului imunitar poate cauza deasemenea cancer al globulelor albe (limfosarcom), boala care  evolueaza galopant. Aproape o cincime din pisicile infectate cu FeLV  mor de cancer. 

Factori de risc

In primul rand, trebuie stiut ca pisicile bolnave, indiferent de boala pe care au o au, sunt de patru ori mai predispuse de a dezvolta una din formele de leucemie redate mai sus. Cercetatorii au estimat ca aproximativ 50% din pisicile care au o infectie bacteriana puternica, ca si 75% din pisicile care au dezvoltat o toxoplasmoza, dezvolta, de asemenea, si o forma de leucemie. In continuare, cercetarile au mai aratat ca masculii sunt de 1,7 ori mai predispusi la leucemie decat femelele, pisicile tinere fiind intotdeauna mai susceptibile la boala decat cele batrane. Boala se instaleaza, de cele mai multe ori, la pisicile de pana in 6 ani, media de aparitie a leucemiei fiind stabilita la varsta de 3 ani.
Pisicile fara stapan sunt mult mai predispuse la leucemie decat cele care traiesc pe langa casa omului. Mai putin de 1% din pisicile catre traiesc in casa sunt infectate de sindromul leucemic, in timp ce rata celor fara stapan, in ceea ce priveste boala, ajunge si la 3%, dupa ultimele studii. De asemenea, ca o curiozitate, leucemia este mult mai intalnita in casele in care traiesc mai multe pisici, decat in cele in care traieste una singura.

Cum este diagnosticata infectia?
Diagnosticul se face pe baza anaizelor de sange dar acestea nu sunt intotdeauna relevante. Testele pot fi facute la pisici de orice varsta. 
Cei mai multi veterinari fac teste unice de sange in propriul laborator, ceea ce face ca ele sa nu fie foarte relevante, de aceea este de dorit sa fie repetate la un laborator mare, pentru mai multa acuratete. Deasemenea, e de recomandat repetarea acestora la 12 saptamani de la primele. 
Lucrurile stau cu totul altfel pentru pisicile care manifesta semne clinice, la care de obicei nu se recurge la atatea seturi de analize.

Cum se infecteaza o pisica?
In general, leucemia se transmite prin saliva infectata. Se mai poate propaga prin urina infectata, lacrimi, fecale si prin intermediul mamei gestante, la pui, 20% din mamele gestante transmitand aceasta boala puilor inca nenascuti. Metodele de transmisie ale bolii includ si urmatoarele:


- muscaturile infectate ale unei pisici purtatoare de virus leucemic
- transfuzii de sange
- contact nazal si al gurilor
- perierea reciproca, intre pisici
- frecarea nasurilor impreuna
- mancatul din aceleasi vase si bautul apei din acelasi bol cu o pisica infectata
- stranutul

Puii de pisica sunt mai sensibili decat pisicile batrane, pentru ca rezistenta organismului creste odata cu varsta. Pisicile de peste 6 luni sunt relativ rezistente, dar un nivel de expunere marit poate depasi aceasta rezistenta.
In unele cazuri, mamele aparent sanatoase, dar infectate, pot contamina puii. La acestea, poate exista o infectie latenta, localizata, care permite eliminarea virusului in glanda mamara si apoi in lapte, abia dupa momentul fatarii.
Pisicile imune, care nu vor fi afectate, chiar daca au contractat virusul, nu vor rapandi boala in primele saptamani ale acesteia. Apoi, fara exceptie, orice purtator de virus va infecta in jurul sau orice alta pisica, prin metodele specificate mai sus, pentru toata viata lor, chiar daca acestea, repetam, nu vor ajunge sa fie ele insele victime ale necrutatoarei boli.

Veterinarii sunt, in general, de acord, ca infectia leucemica a pisicii nu poate, sub nici o forma, fi transmisa la om. Unele studii au aratat insa o legatura intre leucemia umana si pisica personala, infectata si ea de acest virus, dar legatura nu a putut fi, pana la aceasta ora, demonstrata.

Pisica mea a iesit pozitiva la testele de sange
Ce se intampla acum?

Odata ce s-a intamplat acest lucru, e bine de stiut ca nu exista tratamet. Este de preferat ca viata pisicii sa fie scurtata, desi nu exista o modalitate de a estima cat de mult va trece pana cand ea va incepe sa manifeste semne clinice.  Oricum, deoarece aceasta pisica poate transmite boala altora, ea ar trebui sa fie tinuta izolata si deasemenea va trebui sa supunem testelor si celelalte pisici pe care le tinem in aceeasi casa.

Important de retinut:

  • Un singur test pozitiv nu inseamna ca pisica respectiva este cu siguranta infectata, asa cum nici un singur test negativ nu ne poate asigura de inexistenta bolii
  • Pisicile depistate pozitive trebuiesc separate pentru ca pot contamina pisicile sanatoase
  • Infectia leucemica poate favoriza aparitia multor altor boli
  • Vaccinarea nu asigura protectie completa
  • Pisicile mame infectate transmit boala puilor

Daca aveti o pisica infectata cu acest virus, puteti sa ii prelungiti viata tinand-o in casa si in acest fel diminuati riscul cooptarii altor boli. Controalele regulate sunt necesare ca si acelea din momentele in care dau semne de apatie. Sunt necesare cure de antibiotice precum si vaccinarile la zi, sfatuindu-va cu veterinarul asupra tipurilor de vaccin (e mai bine sa folositi vaccinuri fabricate din germeni morti).

Pisicile cu FeLV sunt deasemenea predispuse la cancer. Poate fi facut tratamentul cu chimioterapice dar nu toate raspund la acesta. La cele care nu au raspuns, asteptarea de viata este de cateva luni.

Despre vaccinare
Vaccinarea nu asigura imunitate in fiecare caz. Daca aveti cateva pisici si una din ele a fost diagnosticata FeLV, vaccinarea celorlalte nu ne garanteaza ca ele nu se vor infecta. Oricum vaccinul nu are efect asupra celor infectate. Singura modalitate de a nu transmite boala este izolarea pisicii in cauza. Vaccinarea este o varianta foarte buna pentru pisicile care ies afara,in special pentru cele tinere.

Siguranta vaccinarii
Toate vaccinarile - la pisici, caini si oameni au un oarecare risc in ce priveste efectele asupra organismului. Unele pisici au reactii moderate pentru 1-2 zile dupa vaccin.
Uneori, la locul de inoculare poate aparea un nodul, iar daca acesta nu se retrage in cateva saptamani, trebuie sa va adresati medicului veterinar.

Ce ofera vaccinarea? Este ea daunatoare pentru puii deja infectati?
Puii se pot infecta de la mama lor inainte de varsta vaccinarii. Daca vaccinam o pisica infectata nu ii facem nici un rau dar nici nu o vindecam. Puii pot lua aceasta boala de la mama lor. Daca o pisica vaccinata face boala, este imposibil sa ne dam seama daca ea a fost infectata inainte de vaccin sau vaccinul nu si-a facut treaba. De aceea e bine ca inainte de vaccin sa fie facut testul de sange.

Ultima mea pisica a murit din cauza FeLV.
Cand e bine sa-mi iau un alt pui?

Deoarece virusul nu supravietuieste mult timp in mediul extern, puteti sa faceti asta oricand. Asigureti-va insa ca vasele de mancare, apa si litiera au fost curatite si dezinfectate inainte de a le refolosi.
Daca aveti si alte pisici, exista riscul ca si acestea sa fie infectate. In acest caz e nevoie de teste complete de sange ale acestora inainte de a aduce un nou pisicut. Deasemenea,ar fi bine sa-i faceti analizele si acestuia inainte de a-l lua acasa.

Mai multe informatii despre teste(analize)
Atunci cand un virus sau oricare alt "invadator" strain incearca sa patrunda in interiorul organismului, celulele sistemului imunitar produc mai multe tipuri de anticorpi. Acestea ataca invadatorul si incearca sa il distruga. Pentru virusul care produce leucemia felina, acest  proces imunitar dureaza de la 4 la 12 saptamani. In aceasta perioada virusul se gaseste numai in sistemul circulator.
Daca imunitatea nu se dezvolta, el se localizeaza in maduva osoasa si pisica ramane infectata toata viata.
Testul simplu, facut la cabinet se numeste "testul p27" deoarece cauta un fragment de virus numit "antigenul p27". Acesta apare in sange dupa infectie. Daca o pisica sanatoasa este pozitiva la test, se recomanda repeterea acestuia la un laborator recunoscut. Daca si acolo testul este pozitiv, numai atunci prezenta bolii este sigura.

Pentru a fi si mai siguri de prezenta infectiei, testul trebuie repetat la 12 saptamani.
Un rezultat negativ fals poate aparea si  la o pisica la care prezinta deja semne clinice si de aceea e recomandata la cele suspecte clinic analiza la un laborator consacrat.
Foarte rar, atunci cand exista infectii latente, pisica iese pozitiva la testul p27 repetat, dar negativa la testele avansate. In aceasta situatie nu exista risc de contaminare pentru alte pisici dar trebuie sa repetam testele pentru a avea situatia sub control.

(sursa: Catchat.org)