Obiceiurile de alimentație ale pisicilor

Strămoșii felinelor erau carnivore. Proprietarii pisicilor știu bine că animăluțul lor blânduț este, de fapt, un predator adevarat, chiar dacă acesta și-a petrecut toată viața înauntru în casă.
Să ne uitam la dințișorii pisicilor:
la fel ca multe alte animale prădătoare, felinele au 4 tipuri de dinți: incisivi, canini, premolari și molari. Incisivii sunt folosiți pentru a tăia sau ciuguli hrana. Caninii sunt folotiți pentru a rupe hrana. Premolarii mărunțesc și pisează hrana. Molarii mestecă hrana.

Saliva pisicii nu contine enzime digestive, ajută numai la înghițirea mâncărurilor. Nu le place gustul dulce al glucidelor, însă le place mult mai mult gustul proteinelor și al grăsimilor. Se ține mult la arome și gusturi deja obișnuite. Tractul lor gastro-intestinal indică un animal într-adevarat prădător. Stomacul lor are o capacitate mare, în comparație cu intestinele. Din pradă poate să mănânce foarte mult, deși în comparație cu câinele, pisica este mică, fiindcă și prada ei era mai mică, în timpul zilei mănâncă câte puțin de mai multe ori.

Intestinele pisicilor sunt scurte: apoximativ 1,5 de metri – din nou o caracteristică care dovedește existența lor prădătoare, comparativ de omnivore sau erbivore (intestinele lor este mai lungă, de exemplu ovine: 40 de metri). Tractul intestinal al pisicii este capabil să digereze mai ales alimente de origine animală. Necesită fibre sau subsțante nutritive vegetale doar în cantități mici.