Purici – chiriasi suparatori

Habitatul puricilor

Puricele este o insectă parazită hematofagă, de talie mică, de culoare cafenie-închisă, având membrele posterioare adaptate pentru sărit. Puricii sunt paraziți externi, care se hrănesc prin hematofagie, adică extrag substanțele nutritive din sângele supt al mamiferelor și păsărilor. (wikipedia)

Sunt cunoscute peste 2000 specii de purici in intreaga lume. Dintre toate artropodele care parazitează organismul uman, puricii speciei Pulex irritans sunt probabil cele mai celebre, deşi, ca periculozitate, sunt pe undeva la egalitate cu căpuşele.

Cea mai comuna este puricele pisicii (Ctenocephalides felis felis). Puricele nu sunt specifice unei anumite specii, si anume, puricele pisicii pot suge sange si de la caini, iepuri, dihoi sau chiar si de la om. Astfel, animalele noastre de companie isi pot lua si puricii animalelor salbatice.

Stilul de viata al puricilor

Puricii sunt insecte holometabole (cu metamorfoză completă), adică trec prin cele patru stadii de dezvoltare caracteristice acestei clase de vieţuitoare: ou, larvă, pupă (sau nimfă) şi adult. Eclozarea larvei intervine după 2 zile sau 2 săptamani de la depunerea oului, totul depinzând de temperatura mediului înconjurător.
Puricii adulti petrec cea mai mare parte a vietii lor pe corpul gazdei. Durata lor de viata este de 6-12 luni.  Femela trebuie să sugă o cantitate cât mai mare de sânge, pentru ca astfel rezerva proteică din organism să-i permită producerea optimă de ouă. Imediat ce şi-a scos trompa din pielea victimei-gazde, femela puricelui începe să depună ouăle. Femela puricelui depune în medie 700-800 ouă pe gazda, în serii de cîteva duzini. Aşadar, următoarea generaţie de purici se naşte cu hrana la nas. O parte din ouăle depuse cad în mediul înconjurător (un motiv în plus, din punctul nostru de vedere, să avem grijă de igienă). Dar ouăle care au căzut de pe trupul gazdei nu sunt neapărat ghinioniste. S-a descoperit că larvele sunt respinse de lumina, iar ouăle de purice căzute pe covor, sub pat sau în micile crăpături din mobilă sau podea, eclozează la fel de mulţi viitori purici precum din cele rămase pe corpul gazdelor. De aceea aşternuturile, pătuţurile animalelor, covoarele etc. trebuie curăţate şi deparazitate. Pentru această acţiune există produse speciale care se pulverizează pe acele suprafeţe. Larva se hrănește cu diferite materiale organice, în special fecale de purici maturi. În faza pupală, larva este închisă într-o mătase, ce acoperă coconul.

Simptome generale:

Înţepături de purici de la animale de companie de obicei afectează deasupra genunchilor frecvent în jurul gleznelor. Cu toate acestea, antebraţe, de asemenea, pot fi influenţate în timp ce ţineţi animalul. Simptomatologia constă în apariţia eritemului (roseaţă), pustulelor, crustelor, pruritului (mâncărime), alopeciei (căderea părului). Principalul lucru observat de proprietar este scărpinatul intens. Pot aparea simptome mai grave in cazul puilor mai mici, cum ar veni anemia pernicioasa. Dieta puricilor adulți constă exclusiv din sânge proaspăt.

Simptome specifice - Dermatita alergică la saliva de purice:

La unele câini, independent de specie, saliva de purice poate provoca reacții alergice. Alergia la salvia de purice este însoțită de scărpinatul intens, linsul, rosul, muşcatul sau alte semne ale pruritului, in urma carora pot aparea infectii puroioase.

La unele caini, independent de specie, saliva de purice poate provoca reactii alergice. Alergia la salvia de purice este insotita de scărpinatul intens, linsul, rosul, muşcatul sau alte semne ale pruritului, in urma carora pot aparea infectii puroioase.

Principalii agenţi patogeni transmişi de purici şi bolile asociate acestora

Bine de stiut ca animalele infestate cu pureci pot fi infestate şi cu paraziţi interni, purecii fiind vectori ai parazitozelor interne, de exemplu: transmiterea teniei (Dipylidium caninum).

Nu uita! daca prietenul tau mic este infestat cu purici, impreuna cu deparazitarea externa, sa ai grija si la deparazitarea lui interna!

Cand trebuie folosite produsele impotriva puricilor si capuselor?

  • Prevenirea infestarii sa inceapa odata cu venirea primaverii, inainte de incalzire si sa continue pana la venirea iernii. Sa folositi produse speciale recomandate de medicul veterinar.

  • In caz de infestare, toate animalele de companie si domestice trebuie deparazitate in acelasi timp, chiar daca nu toate dintre ele prezinta simptomele.

  • Deoarece larvele si ouale puricilor pot fi imprastiate in mediul animalelor de companie, aşternuturile, pătuţurile animalelor, covoarele etc. trebuie curăţate şi deparazitate. Pentru această acţiune există produse speciale care se pulverizează pe acele suprafeţe.

(www.kiltix.hu)