Pui de pisici

Ați mai avut vreodata o pisicuță? Dacă da, cu siguranță știți că această nouă prezență vă va aduce bucurie și încântare în casă. Iar dacă nu ați mai avut, veți constata cu uimire cât de interesant poate fi un pui de pisică!

O dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional este crucială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a puiului și îl va pregăti pentru o viată lungă și activă.

Pisicuțele cresc cea mai repede în primele 9-12 săptămâni. În ciuda faptului că pisicuțele devin adulte în jurul vârstei de 6 luni, dezvoltarea interiară continuă. Creșterea lor este un proces care necesită multă energie și de aceea puii au nevoie în această perioadă de două ori mai multe calorii decât o pisică adultă.

 

Nutriția pisicuței

În varsta de 3-4 săptămâni pisicuţele vor începe să-şi imite mama, învăţănd astfel să mănânce şi să bea singure. Pe de alta parte, stomacul puiului este mult mai mic decât al unei pisici adulte (inițial, cât unghia de la degetul tău mare!) și de aceea este crucial să-i asigurați o hrană concentrată în calorii și substanțe nutritive (nutrimentele Eukanuba Cat Kitten conțin granule cu proteine ușor de digerate). Pe măsură ce pisoii cresc, vor avea nevoie în mod constant de mâncare de înaltă calitate conceput pentru pisicuţe, dar şi de apă, pentru a-şi menţine greutatea.

Atât pisicile, cât și câinii, fac parte din ordinul carnivorelor. Totuși, există deosebiri fundamentale în necesitățile lor nutriționale. Din punct de vedere fiziologic, câinii seamănă mai mult cu mamiferele, cum ar fi și omul. Consumă produse de origine animală și vegetală și sunt considerați omnivori. Pisica este strict carnivoră. Proteinele asigură aminoacidele necesare dezvoltării ţesuturilor. Taurina în cantităţi optime ajută la dezvoltarea vederii, al inimii şi al organelor de reproducere.

Alegerea nutrimentului echilibrat

Pisicile au nevoie de mai multe proteine decât câinii (26-30 %, comparativ la 18-22 % din câini). În afară de proteine, hrana pisicilor trebuie să conțină grăsimi, vitamine și minerale în proporții corecte pentru creștere și dezvoltare sănătoasă. Acestea includ taurina, arginina, vitamina A și acid arachiadonic.

 

Taurina este un aminoacid esențial cu rol multiplu (influențează sistemul imunitar, vederea, reproducerea), care trebuie suplimentat în hrana pisicii. Taurina în forma sa naturală poate fi gasită doar în proteine de origine animală, cum ar fi carne de pui și pește.

Vitaminele și mineralele de bază întăresc sistemul imunitar și ajută în dezvoltarea sănătoasă a pisicuțelor.

Pulpa de sfecla este o sursă de fibre insolubile, care sunt moderat fermentabile. Acest lucru inseamnă că fibrele din pulpa sfeclei sunt benefice că adaugă vrac și umiditate la scaunul animalului, oferind în același timp o sursă de energie care poate îmbunătăți starea de sănătate a colonului. Surse de fibre moderat fermentabile, cum ar fi pulpa de sfeclă, sunt adesea recomandate ca fiind cele mai bune surse de fibre pentru câini și pisici.


După ce puneţi în balanță aceste informații, decideţi ce fel de hrană doriţi sa alegiţi pentru pisicuța dumneavoastră.


Hrane INTERZISE pentru pisici

Este interzisă hranirea pisicilor cu resturi de mancare de la oameni, mai ales la pui de pisici, fiindcă unele produse alimentare pot avea efecte secundare.

Lapte de vaca – sistemul digestiv al pisicii nu este capabil să digere complet laptele de vacă. Poate provoca probleme digestive și poate duce la discomfort și diaree.

Ciocolata – și în micaă cantitate poate fi toxică pentru animale
Praf de ceapă dehidratată – conține agenți oxidanți care pot deteriora celulele roșii din sânge și pot provoca anemie.

Ouă crudă – conține o proteină care inhibă încorporarea una dintre vitaminele B folosit de organism și poate cauza infecții ale pielii, căderea părului și complicații neurologice.

Ton – are un conținut redus de calciu și prea mare de fosfor, de aceea pisica hranită numai cu ton poate avea osteoporoză

 

Cand să trecem la hrana pentru pisici adulte?

La varsta de 6-8 luni pisicile devin adulte. În aceasta vârstă, pisicuței dvs. ii pot fi prezentate treptat produse nutritive create pentru pisici adulte. Majoritatea pisicilor ajung la greutatea adultă inainte de prima aniversare, desi in cazul motanilor procesul este putin mai lung decat in cazul femelelor.

Cu toate acestea, deoarece ritmul de creștere începe să scadă, mănâncă cantități mai mari, dar de mai putine ori pe zi.

Astfel la varsta de 12 luni poate fi trecută la produse pentru adulti.

Doza zilnica să conțină o parte de 25%  din hrana nouă și 75% din hrana obișnuită, schimbând raportul peste 4-7 zile. Puteți avea îndoieli în legatură cu schimbarea periodică a hranei picicilor, dar asta nu este necesară dacă le hrăniți cu hrana corespunzătoare, fiindcă pisicile nu se satură de nutrimentele de înaltă calitate.
Iar dacă totuși doriți s-o completați dieta pisicii dvs. cu conserve, alegeți produse bogate în minerale, introducând treptat în dieta pisicii.


Când luati pisica acasa

În mod normal, în mijlocul naturii, pisica s-ar fi bazat pe propriile sale instincte. Dar acum ea trăiește în caminul dvs. și nu poate alege decât ceea ce ii oferiți. Viața ei e în mainile dvs. și aveți responsabilitatea să alegeți pentru ea tot ceea ce are nevoie pentru o viață lungă și liniștită. Iar cea mai importantă decizie pe care trebuie să o luați pentru ea în fiecare zi este aceea cu privire la hrană.

Pisicile, pentru a se integra într-un mediu familial trebuie să aibă încredere în persoanele cu care conviețuiesc și să lege o prietenie cu acestea.

Pentru ca pisica dvs. să se bucure de o formă maximă, atât fizic cât și afectiv, ar trebui să-i acordați multă atenție și dragoste.

La pisici, perioada de socializare începe din a doua săptămână de viaţă şi se prelungeşte până la 12 săptămâni. În timpul acestei perioade, pisoiul descoperă lumea, iar capacităţile lui senzoriale şi motrice îi permit să integreze toţi stimulii exteriori în sistemul lui de referinţă.

Instrumente de bază
Această listă conține acele instrumente care ajută la crearea unui mediul familial pentru pisicuța ta pentru perioada inițială:

* Un loc numai al lui
* Un bol separat pentru hrană și pentru apă
* Jucării
* Litieră și nisip
* cușcă pentru transportul pisicii (transportor)
* Perii și piepteni
* Mobilier pentru pisici și suprafețe de zgâriat
* Nutrimente junior
* Zgardă și biletă / pandativ

Dor de-acasa
Cand aduci acasa puiul de pisica , la inceput ii este dor de familia lui. Se trezeste in timpul noptii si miauna. Nu uitati să îl luati în braţe, vorbind la el cu voce linistita. Treptat-treptat continuati aceasta metoda, câte zece minute pe zi cel puţin şi să va asigurati că va fi compatibil cu stilul dvs. de viaţă. Dacă procesul de socializare debutează corect, şi pisoiul va deprinde de mic un comportament corect- de exemplu, va învăţa să folosească litiera sau să mănânce în locul special amenajat- veti avea toate şansele ca, la maturitate, să aveti o pisică foarte bine educată.

 

Dacă acest lucru nu il calmează, încearca urmatoarele două sfaturi:
* Asezati un ceas care ticaie langa patul sau pentru a reaminti bataile inimii mamei sale.

* Puneti lângă el o sticlă de apă fierbinte învelită într-un prosop ca sa-si aduca aminte de mama și frații lui.

 

Perioada de tranziție
In primele doua zile sa tineti pisica intr-o camera separata, unde este litiera, hrana si apa. S-o lasati sa se simte pentru prima data confortabila in aceasta camera, inainte sa fie prezentata membrilor familiei.

* Odata ce pisoiul s-a calmat si s-a obisnuit cu locul lui, lasati-l sa hoinareasca si in alte parti ale casei.

Copii in casa
Aratati copiilor dvs. cum sa iau in brate în mod corespunzător un pisoi și cum să il mangaie, cum sa se joace în casă cu acest animalut. Învățați-i că pisicile nu le place să fie ei suprasolicitate, sa fie trase de urechi sau coada lor.